donderdag 19 januari 2012

Europese Reuzenfederatie i.o.

Op zaterdag 28 januari reist een flinke delegatie van de Nederlandse Reuzenfederatie naar het Vlaamse stadje Halle. Daar vindt een bijeenkomst plaats met vertegenwoordigers van Reuzen in Vlaanderen en van de CIAG. Reuzen in Vlaanderen is een overkoepelende organisatie voor reuzengroepen in Vlaanderen en Brussel en is te vergelijken met de Reuzenfederatie Nederland. De CIAG is een van oorsprong Spaanse belangenorganisatie voor reuzengroepen. Deze organisatie ontwikkelt zich steeds meer tot een internationale club waaraan al meer dan twintig landen met een reuzencultuur zijn aangesloten.

De Reuzenfederatie Nederland is om twee redenen verheugd over de bijeenkomst in Halle. In de eerste plaats is het een bevestiging van de goede vriendschapsbanden tussen groeperingen met reuzen in zowel Nederland als Vlaanderen/Brussel. Het is altijd goed om onder vrienden te zijn. Beide federatie werken nauw samen, onder meer bij de overdracht van cultuurhistorische kennis en know how voor het bouwen van reuzen. In gezamenlijkheid wordt gewerkt aan een groot internationaal congres over de reuzencultuur in Brussel. De Nederlandse Reuzenfederatie heeft hier ervaring mee sinds in 2009 voor de eerste keer in Tilburg een landelijk congres werd gehouden.

De tweede reden om verheugd te zijn met de ontmoeting in Halle is het feit dat met de CIAG een overeenkomst getekend gaat worden over samenwerking met deze organisatie. Voor de aangesloten Nederlandse reuzengroepen bij de federatie betekent is deze overeenkomst een soort poort tot reuzenorganisatie in Europa en mondiaal. Het bestuur van de Reuzenfederatie Nederland verwacht dat hierdoor meer en vaker en intensiever contact ontstaat tussen de Nederlandse reuzenorgansiaties en collega’s in het buitenland. Dit vergroot onder meer de kans op meer optredens in den vreemde. Deze ontwikkeling sluit weer naadloos aan bij de internationale oriĆ«ntatie van de Nederlandse reuzen. Dit in het besef dat de reuzencultuur waarlijk mondiaal is. Het is zelfs de enige pan-Europese cultuur.

Paul Spapens, voorzitter Reuzenfederatie Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten