zaterdag 21 januari 2012

Overijssel wil 16 reuzen gaan bouwen

Nederlandse Reuzenfederatie biedt de helpende hand

Overijssel wil 16 reuzen gaan bouwen

De culturele organisatie Kunsten op Straat uit Diepenheim heeft het plan opgevat om 16 reuzen te gaan bouwen. Op zaterdag 21 januari 2012 was er een ontmoeting tussen een delegatie uit Overijssel en van de Nederlandse Reuzenfederatie. Tijdens deze bijeenkomst in Boxtel konden door federatieleden tal van vragen worden beantwoord en konden de initiatiefnemers uit Overijssel kennis nemen van de reuzencultuur in Nederland. De Nederlandse Reuzenfederatie heeft alle hulp aangeboden bij de realisatie van het stoutmoedige Overijsselse plan.

Kunsten op straat in Diepenheim viert dit jaar het twintigjarig bestaan. De organisatie is actief in heel de provincie. In het kader van de jubileumviering is het plan opgevat om in 16 plaatsen in Overijssel Reuzen te laten bouwen. De eerste zouden in mei van dit jaar al klaar moeten zijn. Op 21 oktober 2012 is een optocht gepland. Jan Eijsink, directeur en programmeur van Kunsten op straat zei niet uit te sluiten dat het reuzenproject ook volgend jaar nog doorloopt. Het is mogelijk te ambitieus om in een jaar uit te voeren. Maar het is wel een serieus plan.

De Nederlandse Reuzenfederatie juicht het plan sterk toe. Het aantal Nederlandse reuzen zou in een klap sterk uitbreiden. Dankzij dit Overijsselse initiatief zou de reuzencultuur in het Oosten van Nederland een fikse impuls krijgen. Momenteel is Martinus van Losser de enige reus in dat deel van het land. Een van de doelstellingen van de federatie is de reuzencultuur van Nederland verder uit te dragen. De leden zijn graag bereid hun kennis en kunde ter beschikking te stellen. Dat was onder meer het geval bij de bouw van de reus van Hulst in Zeeuws Vlaanderen en bij de reus-in-aanbouw van Gilze in Noord-Brabant.


Een vertegenwoordiging van vier personen uit Overijssel onder leiding van Jan Eijsink bekeek onder meer de reus van Oisterwijk.

Paul Spapens, voorzitter Nederlandse Reuzenfederatie

Geen opmerkingen:

Een reactie posten