dinsdag 31 januari 2012

ondertekening overeenkomst europese reuzen


Belangrijke en historische uitkomst ontmoeting in Halle (B)


Nederlandse Reuzenfederatie krijgt toegang tot Europa

“Een belangrijke stap voor de reuzencultuur in Nederland en Vlaanderen.” Deze conclusie trok Johan Vencken, voorzitter van de koepelorganisatie Reuzen in Vlaanderen, aan het einde van een ontmoeting tussen vertegenwoordigers van zijn organisatie, van de Nederlandse Reuzenfederatie en van Circulo Internacional de Amigos de los Gigantes (CIAG). De ontmoeting vond plaats op zaterdag 28 januari 2012 in het historische Vlaamse stadje Halle. Het eerste doel van de vergadering was het bespreken van een samenwerking tussen deze drie vertegenwoordigers van de reuzencultuur in Vlaanderen, Nederland en Spanje. De bijeenkomst leverde meteen al zeer concrete afspraken op en dat was de reden waarom Johan Vencken zich zo’n tevreden man toonde.

Hij is niet alleen de voorzitter van Reuzen in Vlaanderen, maar hij was ook dagvoorzitter op 28 januari en hij had de tot in de puntjes verzorgde ontmoeting georganiseerd. Het officiële gedeelte bestond uit een plenaire zitting van vertegenwoordigers van de drie organisaties en het ondertekenen van samenwerkingsovereenkomsten. Dat laatste gebeurde in het historisch stadhuis van Halle in aanwezigheid van de burgemeester Dirk Pieters van Halle en van de Vlaamse pers.

De reuzencultuur bestaat in 101 landen en regio’s. In 2001 werd in Spanje de CIAG opgericht. Bij deze organisatie hebben zich inmiddels 27 landen aangesloten, in Europa en in Noord- en Zuid-Amerika. In het licht van deze ontwikkeling was de bijeenkomst in Halle historisch omdat de CIAG voor de eerste keer officiële samenwerkingsverbanden heeft aangeknoopt met overkoepelende organisaties, in dit geval met Vlaanderen en Nederland. Dit betekent dat Reuzen in Vlaanderen en de Reuzenfederatie Nederland voortaan de reuzencultuur in deze landen bij de CIAG vertegenwoordigen.

De overeenkomst is voor de Nederlandse reuzengroepen en de Nederlandse reuzencultuur van groot belang omdat hiermee aansluiting wordt verkregen bij een internationaal netwerk van een cultuur die steeds belangrijker aan het worden is. Dat bleek onder meer uit de toespraak van Stefaan Top, emeritus hoogleraar in de Vlaamse volkscultuur en nauw verbonden aan Reuzen in Vlaanderen. Vrijwel dagelijks komen er in Europa nieuwe reuzen bij. Ook in Nederland worden steeds meer reuzen gebouwd. Door middel van de reuzencultuur vinden er steeds vaker ontmoetingen plaats tussen inwoners van uiteenlopende landen. Zo beschouwd brengt de reuzencultuur Europeanen dichter tot elkaar. De zeer geslaagde ontmoeting in Halle was daar een schoolvoorbeeld van.

De Vlaamse en de Nederlandse federatie trokken al vele met elkaar op en ze gaan dit nog verder intensiveren. Vertegenwoordigers van beide organisaties gaan in april naar Barcelona voor het nog strakker aanhalen van de banden met de CIAG. Er wordt onder meer gewerkt aan Europese websites en het op Europese schaal gebruiken van sociale media. In samenspraak met de CIAG organiseren de Nederlandse en de Vlaamse federatie in het voorjaar van 2013 een groot internationaal congres. Dit vindt in Brussel plaats om juist in de hoofdstad van Europa de reuzencultuur voor het voetlicht te brengen.


Paul Spapens, voorzitter Nederlandse Reuzenfederatie.



                   
                

Geen opmerkingen:

Een reactie posten